Kas köetavate pindade lähedal ja märgades ruumides võib kasutada tehislikke dekoratiivkivisid?

Dekoratiivkivide tootmine ja tehnoloogiad on kiiresti arenev valdkond. Omapärase interjööri loomiseks on turul erinevast välimusega tehiskive. Mis materjalist need kerged „kivid“ tehtud on ja mida peaks neid kasutades teadma?

Kipsist kivi ei sobi märga ruumi ja küttekolde lähedale

Enamik tehiskividest on valmistatud kipsi baasil. Kips on looduslik mineraalaine. Materjali erakordne kergus teeb sellest ideaalse dekoratiivkivi materjali vertikaalsete pindade jaoks. Kuid seda tasub kasutada vaid normaalse õhuniiskusega ruumide siseviimistluses nagu eluruumid, esikud, kontorid, kaubanduspinnad, kauplused, kohvikud, baarid, restoranid jne. 

Miks?

Kips on hügroskoopne ehk õhuniiskust siduv materjal. Seepärast ei tasu kipsist „kivi“ paigaldada niisketesse ruumidesse (vannituba ja saun) ning köetavatele pindadele ja nende taha (ahjud, kaminad, soemüürid). 

Muust materjalist dekoratiivkividel selline piirang puudub

Lisaks kipsile toodetakse liimitavaid dekoratiivmustriga kive ka tsemendi baasil ja termiliselt paisutatud savi meetodil. Savi tehnoloogia puhul pressitakse paisutatud savikraanulid tsemendiga segatult rõhu all ühtseks massiks ja kantakse peale viimistluskiht. Neil dekoratiivkividel niiskuse ja küttekolde piirang puudub.

Tsemendi või paisutatud savi baasil dekoratiivkivide paigaldus

Kui tegemist on tsemendi- või savikraanulipõhiste kividega ja soovid seda kasutada fibo, tellis vms aluspinnal, tuleks pind enne paigaldamist tasandada tsemendibaasil tasanduskihiga. Kivide liimimiseks võiks kasutada S2 elastsusklassiga plaatimissegusid. See vähendab hilisemaid deformatsiooniohte. Aluskrundina pole soovitav kasutada kiletüüpi krunti, kuna see ei hinga ja paneb poorid kinni. Kõrgel temeperatuuril põleb kile ajapikku lihtsalt vahelt ära ja koos sellega kaob ka nakkumine. Kui neid juhiseid järgida, võib neid dekoratiivkive kasutada ka märgades ja küttekolletega ruumides.

Kips või tsement? Vii läbi kodune test

Mida teha, kui kivi on juba olemas, kuid tooteinfot pole käepärast? 

Lõika kivi pooleks ja aseta kuivalt kaalule. Peale seda pane see paariks tunniks vette ja peale seda uuesti kaalule. Kui kaaluerinevus on suur, siis on tegemist kipsi täiteainel tootega ja see ei sobi niisketesse ruumidesse.

Lahtiütlemine

Info on üldhariv.

Küsi alati müüjalt tootelehte ning lisainfot konkreetse toote paigalduse, kasutustingimuste ja sobivuse kohta. 

Alati jälgi ka küttekolde müüja juhiseid.