Kas valida plaatide lõikamiseks mehaaniline lõikur, ketaslõikur või hoopis vesilõikusmasin?

Ammu on möödas aeg, kui plaadipoes oli valikus vaid 15×15 sentimeetriseid plaate. Plaadid on läinud suuremaks ja paksemaks. Samuti on nende jaoks tänapäeva plaatijal vaja hoopis teistsuguseid tööriistu. Selles blogipostituses anname ülevaate kolmest peamisest plaatide lõikamise seadmest. 

Miks on vaja plaate lõigata?

Plaate on igas kujus ja suuruses ning ei olegi võimalik luua ühte suurust, mis sobib ideaalselt kõigile. Lõikamiseks vajalikud tööriistad ja terad sõltuvad plaadi paksusest ja materjalist. 

Mitteprofist isetegijale võib see tunduda hirmutav, kuid õige varustuse, nõuannete ja harjutamise abil on plaatide lõikamise selgeks õppimine hõlpsalt saavutatav oskus.

Andre Kulla, Ehitusjuht

Millega plaate lõigata?

1) Mehaanilised lõikurid
Mehaanilised plaatide lõikurid sobivad suurepäraselt sirgete joonte lõikamiseks läbi plaatide. Kui on vaja lihtsalt sirgeid lõikeid, et plaat nurka sobitada, siis on käsitsi mehaaniline lõikur ideaalne. Käsitsi plaadilõikuritel on vahetatavad lõikerattad, nii et ühe lõikuri abil saab lõigata erinevaid plaatide suurusi ja materjale. Mehaaniliste lõikurite eelis on vähene müra ja ehitustolm.

Vaata tooteid

Elektrilised plaadilõikurid
Elektrilised tööriistad on mõeldud tugevamate, suuremate ja paksemate plaatide lõikamiseks. Samuti sobivad need ideaalselt ka looduskivide lõikamiseks kuivalt või veega.
Nendega saab lõigata ka 45o faasitud servi või sirgeid. Elektrilise lõikuri puhul tuleb arvestada suurema müra- ja ehitustolmuga.

Vaata tooteid

Vesilõikuspingid 
Vesilõikuspingiga saab hakkama ka kõige keerulisemate lõiketöödega. Tegemist on siiski eelkõige professionaalide tööriistaga ning kui lõikamise vajadus on väike, ei pruugi pingi ülespanek või rentimine end ära tasuda. 

Vaata tooteid

Paljud ei tea, et saab lõigata mehaanilise lõikuriga ning palju kasutatakse ketaslõikureid. Samuti arvatakse sageli, et siledate servade saavutamiseks peab olema suur ja kallis vesilõikuspink. Enamasti on mehaanilise lõikuriga saavutatav kvaliteet samaväärne või isegi parem vesilõikuri lõikest.

Janar Rannamägi

Kas Plaadimeestel leidub tööriistu ka suurte plaatide lõikamiseks?

Suured plaadid on moes ja annavad väga ilusa tulemuse. Tavalise lõikuriga saab lõigata plaate suuruses kuni 37cm-205 cm. Eriti suuremõõtmeliste plaatide mõõtmed võivad olla aga üle 3 m. Nende lõikamiseks on meil olemas lattsüsteemidega lõikurid.

Mõned nõuanded isetegijast plaatijale:

Õiged tööriistad ja tarvikud tagavad kvaliteedi ja ka ohutuse
Lõikamisel on alati oht, et tekivad killud – seega kanna kaitsekindaid ja -prille.
Õige varustuse kasutamine annab peenema ja ohutuma lõike, mis näeb välja professionaalsem ja vähendab sakilise või terava serva jätmise riski.

Plaati ei saa uuesti kokku liimida
Mõõda pigem kaks korda, et olla täpses tulemuses kindel. Juhuks, kui peaksid eksima, võiks olla plaatidest väike varu.

Esteetika nipp
Ilusaima tulemuse saavutamiseks peida lõigatud serv mööda seina/ nurka/ ääristust ja aseta tavaline serv teise plaadi kõrvale.