Kooliga eksinud vahetusõpilase ja burgerimüüja teekond Plaadimeesteks ehk meie lugu läbi 25 aasta

Oma 25-aastase plaatimise ajaloo jooksul on meie dünaamilise meeskonna võtmeisikud paigaldanud kümneid tuhandeid plaate. Neist suurem osa teenivad suuremahulisi toitlustusasutusi, kaubanduspindu ja spaasid. Väiksem osa aga vannitoa või köögi värskenduse, modernse terrassi või vettpidava majapidamisruumi saanud perekondi.

Väga peen, eksole? Aga kuidas see kõik algas?
Teeme lähemalt tutvust meie asutajate ja võtmeisikutega:

Janar Rannamägi: Tegevjuht, Rent & Müük
Andre Kula: Ehitusjuht

Janar, kuidas sina plaatimise juurde jõudsid?

27 aastat tagasi sattusin vahetusõpilasena aastaks ühte Soome ametikooli. Alguses olin küll üllatunud, kui nägin töökojas vaid paari algelist tisleripinki. Minu eriala oli nimelt mööbli tehnik-tehnoloog. Tuli välja, et olin sattunud hoopis ehituskooli. 

Väga ägedasse ehituskooli. Igal nädalal oli 2 päeva teooriat ja 3 päeva praktikat. Koolil olid oma objektid, kus sai teadmisi kohe praktikasse rakendada. Mind paelus plaatimistöö kohe. Üsna pea saingi need tööd kõik endale. 

Peale Soomet lõpetasin Eestis tehnikumi ära, ostsin suvetööga teenitud taskurahast plaatimistööriistad ja panin kuulutuse lehte. Toimetasin omal käel ja tundsin ennast juba päris profina, kuni sattusin tööle plaatimisfirmasse Eiffelplaat. 

Seal sain esimese päevaga aru, et tuleb võtta õpipoisi roll. Õnneks olen õppimishuviline ja -võimeline. Vahepeal lõpetasin kõrgkoolis ka ärijuhtimise eriala. 10 aastat tegin plaatimistööd ja 15 olen olnud ettevõtja. Nii et plaatimisvaldkonnas kokku juba 25 aastat.

Andre, kuidas sina plaatimise juurde jõudsid?

Pärast keskkooli lõppu töötasin Lohusalu sadamas ratastel kioskis toitlustajana ja müüsin burksi ning kohvi.

Samal ajal ehitati uut restoraniga sadamahoonet, mille plaatijad olid mu kliendid.

Õhtul andsin kõrbenud kannukohvi põhja tasuta plaatijate brigadirile termosesse, sest muidu oleksin selle nagunii ära visanud.

Kas nüüd tänu sellele või hakkasin millegi muuga kah silma, igatahes tehti mulle tööpakkumine – et ehk soovin plaatijate abiliseks minna. Nii see alguse sai – spetsialistidelt õppides ja omal käel proovides.

Töövahendeid oli tol ajal ikka väga napilt. Kuna alguses oli ka teenistus väike, sai toidu kõrvalt soetada ainult kasutatud tööriistu, ikka ühekaupa ja pika aja peale. Näiteks ketaslõikuri sain osta alles paari aasta jooksul.

Tõeliseks hüppelauaks oli minu jaoks kokku sattumine kiirete ja osavatega, ehk tippfirma Eiffelplaat plaatijatega, nende seas Janariga.

Kuidas te teineteist leidsite?

Edasi saimegi paarimeesteks. Kusjuures alguses ei klappinud meil kuidagi, aga siis said nurgad maha ja meist said lausa erakordsed paarimehed. Mingil hetkel lihtsalt sõnu ei olnud enam vaja – üks ainult mõtles ja teine juba lõikas õige mõõduga plaati. 

Tekkinud sünergia on kandnud ja edasi tõuganud tänaseni. Sellist paari dünaamikat ilmselt sageli ei kohta.

Kuidas teist ettevõtjad said?

2006 pakuti meile otse suurt objekti – Trummi tn välibasseinid (2150 m2). Asutasime oma esimese firma ja algas ettevõtluse ajajärk.

Firma tegemine sattus buumi aega ja aasta lõpuks oli meil 30 töötajat ja väga suured projektid. Tegime läbi Soomes ühe korterelamu pankroti, elasime masu üle. Jõudsime tõdemusele, et madalaima pakkumise ja hangete peale mängides jääb töörõõmust üsna vähe alles.

Uue ettevõttega Kirkeval lähtusime „vähemaga rohkem“ kontseptsioonist, saime hea tuntuse ja kasvasime samuti suureks firmaks. Aastate jooksul läksid osanike visioonid pisut eri suundadesse ja 2019 läksime laiali. 

Kuidas Plaadimehed OÜ alguse sai?

2019 jätkasime meie kaks ikka koos Plaadimehed OÜ nime alt. Rendi suuna tegime kõrvale juba 2017 ja see on aastast aastasse kasvanud. 

Renditeenuse kliendid ütlesid, et oleks hea, kui meil ka tarvikud oleksid müüa ja 2020 avasime juurde plaatimise tarvikute ja tööriistade poe. Praeguseks toome mitmeid brände ka ise maale. 

2021 algusest on meil üks võtmeisik juures. Kristjan tegeleb hulgimüügi ja meie toodete ehituspoodidesse müügile viimisega. Ka temal on märkimisväärselt suur kogemus ehituse ja plaatimise valdkonnas. Olime juba pikka aega koostööd teinud ning olime väga rõõmsad, kui ta meie kutse Plaadimeestega ühineda vastu võttis.